Vuodesta 2016 asti on Topcon toimittanut Maanmittauslaitokselle korkealaatuisia maanmittauksen ratkaisuja, jotka ovat mahdollistaneet Maanmittauslaitoksen ylläpitää korkeimman mahdollisen tuottavuuden maastotyössä sekä tiedonkeruussa. Nyt, uusimmat Maanmittauslaitoksen suorittamat testimittaukset, osoittavat Topconin GNSS- vastaanottimien olevan edelleen markkinoiden tehokkaimmat ja sitä kautta Topcon jatkaa ainakin yhden vuoden ainoana laitetoimittajana Maanmittauslaitokselle.
Mikä Maanmittauslaitoksen rooli oikeastaan Suomessa on?
Maanmittauslaitos tekee maanmittaustoimituksia, ylläpitää kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehtii omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuottaa kartta-aineistoja sekä edistää paikkatietojen tutkimusta. Organisaatio vastaa useista kansallisista geo-datapalveluista verkossa ja useissa eri palvelupisteissä eri puolilla maata, käyttäjinä maanomistajat, kiinteistönvälittäjät ja retkeilijät. Sen toimipisteet sijaitsevat 36:lla paikkakunnalla eri puolilla Suomea, Maarianhaminasta Ivaloon ja työllistävät yhteensä 1630 henkilöä.
Pitkäaikainen yhteistyö
Maanmittauslaitos arvioi ja kilpailuttaa säännöllisesti maastomittauslaitteita, palveluja ja ratkaisuja optimaalisen tehokkuuden ja luotettavuuden varmistamiseksi. Tämä tarjouskilpailu käytiin viimeksi vuonna 2015. Topcon-vastaanottimet toimivat näissä testeissä paremmin kuin kaikki muut maastotestien vaihtoehdot ja täyttivät myös kaikki muutkin tarjouspyynnön vaatimukset.
Tämä johti siihen, että Topcon voitti tarjouksen toimittaa 400 kpl HiPer SR GNSS-vastaanotinta vuonna
2016 ja jatkosopimuksen kahdeksi vuodeksi. Vastaanottimia käytettiin maastomittausten toteuttamiseen, vastaanottaen reaaliaikaisia kinemaattisia (RTK) tietoja kansallisesta verkko GNSS-järjestelmästä. Maastokartoittajat käyttivät myös Topconin Magnet Enterprise pilvipalvelua saadakseen saumattoman maastosta toimistoon työnkulun.
Vuoden 2016 lopulla, Maanmittauslaitos testasi Topconin uutta HiPer HR GNSS-vastaanotinta yhdessä FC-
5000 maastotietokoneen kanssa ja huomasivat sen olevan paras kombinaatio, jota olivat käyttäneet. Tämä johti siihen, että tilatut Hiper SR GNSS-vastaanottimet vaihdettiin Hiper HR GNSS-vastaanottimiin ja vuonna 2017 kokoonpanoja tilattiin lisää, kokonaismäärän ollessa yhteensä 206 kpl. Vuonna 2018 näitä kokoonpanoja tilattiin vielä lisää 171 kpl.
Topcon laitettiin uuteen testiin
Viime vuoden lopulla Maanmittauslaitos päätti käyttää sopimuksessa olevan optiovuoden 2019 ja samalla päätti tehdä markkinaselvityksen mahdollisen uuden tarjouskierroksen käynnistämiseksi vuonna 2019. Kun tämä tarjousprosessi tyypillisesti kestää kaikkiaan noin 18 kuukautta viedä loppuun, kutsui Maanmittauslaitos testiin kaikki Suomen markkinoilla saatavilla olevat maanmittausluokan GNSS- vastaanottimet. Näitä verrattiin toisiinsa mittaamalla sarja kontrolloituja testimittauksia, joilla voitiin määrittää mikä GNSS-vastaanotin on kaikkein tehokkain.
Testit suoritettiin 7. -9. marraskuuta, jossa oli mukana kaikkiaan 8 erilaista GNSS-vastaanotin kokoonpanoa, mukaan lukien Topcon HiPer HR ja uusi Topcon HiPer VR. GNSS-vastaanottimia verrattiin Maanmittauslaitoksen yhdellä testialueella Vantaa Kuusijärvellä, joka edustaa tyypillistä maastoa, jossa Maanmittauslaitos työskentelee tiheän ja korkean metsän keskellä. Testissä kaikki vastaanottimet pystytettiin samalle pisteelle ja laskettiin kuinka monta oikeaa alustusta ja kuinka monta virheellistä alustusta kukin vastaanotin teki 20 minuutin aikana. Tämä toistettiin vielä 10:ssä eri maastonsijainnissa ja kaikki tulokset sekä huomiot tallennettiin ja vertailtiin.
Ja voittaja on…
Kun tulokset oli saatu, vahvisti Maanmittauslaitos, että Topconin uusi HiPer VR oli ryhmästä kaikkein parhaiten suoriutuva GNSS-vastaanotin ja Topcon HiPer HR heti perässä ryhmän toiseksi parhaana. Näin päädyttiin päätelmään, että Maanmittauslaitoksella on paras mahdollinen ratkaisu jo käytössä ja uutta tarjouskierrosta ei ole tarpeen avata vuonna 2019.
Marko Ollikainen, Maanmittauslaitoksen ICT-tuotantopalveluista sanoo: ”Ympäristössä, jossa me työskentelemme, voi olla hyvinkin hankalaa saada aikaiseksi tarkkoja RTK mittauksia”. Suuri osa työstämme pitää tehdä metsissä, jossa puut ja pensaat voivat tehdä mittauksen alustuksen vaikeaksi ja usein epäluotettavaksi. Kuitenkin, Topconin laitteet, joita olemme viime vuosina käyttäneet, ovat olleet niin tuottavia ja antaneet niin luotettavia tuloksia, että voimme nykyisin tehdä valtaosan mittauksistamme käyttäen RTK menetelmää, jopa kaikkein haastavimmissa ympäristöissä”.
“Tämän seurauksena, perinteisten takymetrien käyttömme on edelleen vähentynyt ja nyt teemme saman työn tarkemmin ja tuottavammin Topconin RTK-vastaanottimilla, joka auttaa meitä vähentämään maastomittauksen kestoa ja parantamaan siten kustannustehokkuutta. Nämä uusimmat testit ovat vahvistaneet Topconin ratkaisujen laadun ja odotamme innolla jatkoa erinomaiselle suhteellemme tulevina vuosina”.
Viimeaikaiset havainnot huomioon ottaen Maanmittauslaitos on päättänyt jatkaa Topconin kanssa tulevan vuoden. Tällä hetkellä käytössä olevien Topcon GNSS-vastaanottimien kokonaismäärä on 400.
Topcon laitteita Suomessa myy ja toimittaa Topgeo Oy