Myynti & Huolto

Maanmittauslaitos ja Metsäkeskus valitsivat RTK- laitteeksi Topcon Hiper HR kaluston

Vuodesta 2016 asti on Topcon toimittanut Maanmittauslaitokselle korkealaatuisia maanmittauksen ratkaisuja, jotka ovat mahdollistaneet Maanmittauslaitoksen ylläpitää korkeimman mahdollisen tuottavuuden maastotyössä sekä tiedonkeruussa.

Nyt Maanmittauslaitos ja Metsäkeskus ovat tehneet yhteistyössä merkittävän RTK-mittauslaitteiden yhteishankinnan. Organisaatiot hankkivat maastomittaustyössä käytettävät Topconin RTK-mittauslaitteet Topgeo Oy:ltä. Hankinnan sopimuskausi on neljä vuotta sekä kaksi optiovuotta
Sopimus turvaa mittauslaitteiden saatavuuden, toimivuuden ja huollon seuraaviksi vuosiksi. Hankinnan suunnittelu aloitettiin neljä vuotta sitten.
– Valmisteluun kuului monia vaiheita, kuten markkinakartoituksia, testausta ja turvallisuuteen liittyvää arviointia. Iso kiitos kuuluu hankintaryhmälle, joka testasi ja vertaili laitteita. He tietävät erittäin tarkkaan, mitä esimerkiksi toimitusinsinööri tarvitsee työn suorittamiseksi, kertoo Maanmittauslaitoksen johtava IT-asiantuntija Erkki Ojajärvi. Hankinnasta vastaavan Ojajärven näkökulmasta on ihanteellista, kun laitteiden tarve, käyttötapa ja vaatimukset tiedetään. Silloin on helpompi tehdä kestävä ja vastuullinen hankinta.
Kun mittauslaitteita testattiin tositilanteissa, selvisi, että tiheässä metsässä ja vaihtelevissa olosuhteissa työtään tekevä ei pärjää millä tahansa laitteella. Maastotestejä tehtiin viidellä paikkakunnalla eri vuodenaikoina, jotta voitiin varmistaa laitteiden toimivuus kaikissa olosuhteissa. Laitetesteissä oli mukana kaikkien merkittävien laitetoimittajien ratkaisut. Ojajärven mukaan hankinnan myötä Maanmittauslaitoksen ja Metsäkeskuksen käyttöön saadaan parhaat Suomessa saatavilla olevat laitteet.

– Käytännössä vain yksi laite vastasi niihin tarpeisiin, mitä meillä Maanmittauslaitoksessa on. Laitteen toimintavarmuus on olennainen asia. Kun laite toimii luotettavasti, säästyy työntekijöiden aikaa ja toiminta on tuottavaa, Ojajärvi sanoo.

Marko Ollikainen, Maanmittauslaitoksen ICT-tuotantopalveluista sanoo: ”Ympäristössä, jossa me työskentelemme, voi olla hyvinkin hankalaa saada aikaiseksi tarkkoja RTK mittauksia”. Suuri osa työstämme pitää tehdä metsissä, jossa puut ja pensaat voivat tehdä mittauksen alustuksen vaikeaksi ja usein epäluotettavaksi. Kuitenkin, Topconin laitteet, joita olemme viime vuosina käyttäneet, ovat olleet niin tuottavia ja antaneet niin luotettavia tuloksia, että voimme nykyisin tehdä valtaosan mittauksistamme käyttäen RTK menetelmää, jopa kaikkein haastavimmissa ympäristöissä”.

Topgeon näkökulmasta työskentely hankinnan ja kilpailutuksen parissa on ollut mielenkiintoista. Laitevalmistaja ja sen paikannuslaitteisto- ja ohjelmistokehitysosasto ovat olleet mukana kokonaisuuden hiomisessa aina markkinakartoituksesta lähtien.
– On ollut ilo huomata, miten hyvin laitteen ominaisuuksia on kehitetty ja saatu vastaamaan asiakkaan tarpeita. Tästä on hyvä jatkaa laitteiston ja kokonaisuuden kehittämistä entistäkin paremmaksi, Topgeon markkinoinnista vastaava Esa Wikman kertoo.
Topcon laitteita Suomessa myy ja toimittaa Topgeo Oy

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää